Posts

Showing posts from June, 2015

RESEPI DONUT BAYI

Image
seperti yang dijanjikan...
sebab ummi lama dah tak mendonut..
sekali harunglah buat donut untuk anakdara tersayang

Baby Donut

*sukatan ikut naluri keibuan la ye*

BAHAN2;
Unbleached Flour (Faiza/Ros/Intisar)
Unsalted Butter/Olive oil (salah satu)
Puree Kurma/Kismis (ikut citarasa)
Yis
Habbatussauda'
Air
Olive Oil (utk menggoreng)

CARA2;
-Masukkan semua bahan
-Uli sebati
-Rehatkan adunan dlm 10-15 minit
-Uli semula
-Canai dan terap
-Goreng dgn olive oil
-Siap! Buat extra utk Frozen Donut

TIPS;
-boleh letak fresh milk/fm/ebm jika mahu

-seeloknya cari alternatif yis segera spt sour dough atau yis organik, jika tiada bolehlah guna yis segera

-utk FROZEN DONUT, sebelum penyimpanan, goreng separa masak utk elakkan donut melekat antara satu sama lain (semua jenis kuih boleh guna cara ini)


LIST MENU SAHUR RAMADHAN 2015

hihi.. gitu tajuknya.. hajat hati nak listkan senaraikan menu untuk sahur tahun ni hihi.. orang lain sibuk kumpul resepi berbuka kita pula sibuk listkan menu sahur
aah... tahun ni puasa 1st dengan anak jadinya masa sangat terhad pagi2 buta tu kan masa enak dia nk menyusu bagai tadi dah sepakat dengan suami tercinta kita shur roti2 la ye tahun ni ececeh!
harapnya ada la yang sudi kongsi idea... kalau terlebih rajin sertakan resepi ye muah!!!
ni antara yang short listed; resepi ni semua che mat punya.. hihi..sebab tadi pi terjah sana cari resepi kacang pool sebab pagi tadi dah terjatuh cinta kat kacang pool ni yumyum!
1) Roti + Mushroom Soup (RESEPI) 2) Roti + Kacang Pool (RESEPI) 3) Roti + Kari Ayam (RESEPI) 4) Chicken Wrap (RESEPI) 5) Benjo (RESEPI) 6) Sandwich 7) Biskut Gula
dan seterusnya akan update dari masa ke masa...


* yang lain tu berulang2..kadang2 malas..makan je biskut cicah air koko panas
asalkan makan kurma

sebabnya..lepas je siap sahur mesti Azra pula nak bersahur..
haha...gitulah rutinnya..

28 Ramad…

RESEPI CHEEZY BALL ALA KFC

Image
Assalamualaikum wbt..
well well well..

Ummi Azra minggu ni gila dapur..gila masak..gila makan..
hihihi..

so.. seperti biasa.. meh kita kongsikan bersama :)

FB Ida Shahida Cheesy Ball ala KFC       Bahan2:
700gm ubi kentang/keledek (rebus + garam & lenyek)
280gm tepung gandum
Serbuk lada sulah
Keju cheddar (dipotong dadu)
3biji telur (dibancuh + garam)
Serbuk roti secukupnya
1 sudu kecil gula

Cara2nya:
Campur kentang dan tepung gandum dan gula.,gaul sebati (x perlu letak air) Kemudian leperkan adunan dan masukkan keju cheddar tadi. Tutup dan bulatkan. Celup dgn telur dan golekkan atas serbuk roti sampai adunan tertutup. Goreng dgn api perlahan.

TAUFUFAH BABY

Image
Alhamdulillah.. hari ni ummi rajin sikit pagi2 potong kain untuk projek 2nd Softbook lepas tu ummi gigih siapkan tempahan Baby Cookies
sebab nak cepat, ummi terus buat taufufah untuk Azra senang ya amat! pastu sedap pula tu..
meh ummi kongsikan resepinya

TAUFUFAH BABY
Bahan2;
Tauhu organik Puri Kurma/Kismis (atau apa shj pilihan hati dan tekak)
Cara2;
Potong tauhu. Kukus tauhu. Masukkan dalam mangkuk. Curahkan puri pilihan hati. Siap!!!
senang sangat!!! kannnnnnn..
selamat mencuba!


BISKUT BABY HOMEMADE

Image
Alhamdulillah.. misi Ummi Azra hari ini berjaya! membikin Biskut Baby untuk Azra share post kat FB ada pula yang terus whatsapp dan tempah.. hihi.. rezeki Azra la ye.. syukurrr...
if ada yang nak tempah juga silalah whatsapp ye ada 2 pilihan; Oat Cheese dan Oat Kurma sebalang ada 40++ biji berharga RM18 sahaja ye

Azra makan cookies Ummi ^^

RESEPI HOMEMADE FISHBALL

Image
Assalamualaikum,



no Monday Blues please ^^

ok.. hari ni nak kongsikan resepi sempoi yet yummy n healthy ni

selalu kita beli je kan fishball ni

pe kata kita try test buat sendiri

semenjak jadi mak2 ni semua benda pun semangat nak buat sendiri



hihi.......

terjamin kesucian, siap boleh jampi2 lagi dalam makanan tu kan kan

oklah.. resepi asal dapat dari FB la ye

macam selalu

Ummi Azra belum cuba lagi

tapi alang2 dah jumpa resepi, marilah kita berkongsi



Resepi asal daripada FB Tahrunnisah Jali

Bahan2;
300gm ikan tenggiri atau "yellow fish tail" (paling sesuai)
2 sudu kecik tpg jagung
garam secukup rasa..
1/2 sudu kecik lada sulah
air sejuk (anggaran 1/2 cawan - 3/4 cawan) dlm peti - adunan nanti mcm nak buat cucur pisang tu...


Cara2;
kikis isi ikan mggunakan sudu ceramik...hanya ambil isinya sahaja..
kemudian blend isi ikan hingga hancur

masukkan tpg jagung dan garam serta lada sulah

dah sebati taruk air pula..air ni agak2 ye adunan ni tak likat dan tak lembik sangat..

kemudian kelu…