Posts

Showing posts from November, 2014

AZRA : TIDUR

Image
Azra ni... kalau nak tidur
adoilah.. mesti nangis
kadang, menangis macam tak nak berhenti

dan...........
port paling dia suka


v




v





v





v




v





aah.. dada ummi dari lahir memang tu la gaya paling dia suka
sampai ramai teacher yang admire gaya manja Azra tidur ni macam anak koala melekat kat dada ummi tapi sungguhhhhhhhhhhhh.. ummi suka rasa amat rapat ^^
dan satu lagi port tidur Azra
v


v


v


v

takpun kat riba ummi... oh anakku.. ummi syang kamuuuuuuuuuuu

AZRA : 3 BULAN

Image
Allahuakbar!!!

Sekejap je masa berganjak..
tahu-tahu je dah 3 bulan lebih Allah sudi meminjamkan anugerah dan nikmat permata hati kami ini
Alhamdulillah :)

19 November 2014, genap usia Azra 3 bulan...
hari itu juga ada appointment / konsultasi dengan doktor pakar kanak2 di Hospital Putrajaya
Azra...
usianya hampir menjangkau 2 minggu baru diserang jaundis
walaupun tak tinggi, hati ibu mana yang tegar, bila tahu anaknya tidak sihat T_T

Ogos 2014, Azra kena prolonged jaundice,
so setiap 3-4  hari perlu ke KK untuk ambil sample darah untuk cek tahap kuningnya
walaupun bacaannya semakin menurun, tapi doktor KK minta kami rujuk pada hospital

seriau!!!
sungguh tak tersanggup melihat tangan anak kecil menggeletar
sample darah dan air kencingnya diambil
meleleh juga air mata ummi bila nurse pulangkan Azra lepas ambil darah tu
ummi tewas! kat depan bilik rawatan tu juga ummi meleleh
Allah...

19 November 2014, doktor menjelaskan yang Azra bebas daripada sebarang penyakit..
Syukur..
lagipun umm…

TIPS PENYUSUAN SUSU IBU : 4

Image
TIPS PENYUSUAN IBU #4: Minum air yang mencukupi

Kalau nak penghasilan susu 1 liter, takkanlah kita hanya minum 1 liter juga? Mana cukup, minum air banyak-banyak, atleast 2-3liter sehari!

Maafkan saya, jika ada yang masih mengamalkan amalan berpantang dengan mengehadkan air yang perlu diminum, saya kurang bersetuju kerana ia akan menyebabkan susu anda kurang, bila susu kurang anak anda berisiko untuk mendapat jaundice (kuning).

Jika boleh, amalkanlah juga makanan seimbang dalam pantang agar nutrien yang cukup dapat membantu penyembuhan luka luaran dan dalaman.



Sumber : FB Dr Hana


*******************
Tinta Ummi Azra;
Alkisahnya, teringat masa awal-awal proses berpantang. Nenek Azra @ ibu saya warning tentang pengambilan air yang berlebihan, tapi dek kerana anaknya ni kepalanya keras (hihihiii). macam2 hujjah keluar.. 
yela.. masa berpantang tu, kalau air kurang, sembelit satu hal... nanti dehidrasi pula.. susu pun sikitlah.. oh NO! NO! NO! memanglah ketegaq ummi Azra ni...
tapi nenek…

TIPS PENYUSUAN SUSU IBU : 3

Image
TIPS PENYUSUAN IBU #3: Banyakkan pengambilan milk booster

Antara makanan yang boleh jadi pemangkin/booster kpd penghasilan susu adalah soya, susu, kurma, longan kering, barli, kucai, pegaga, pucuk betik, jantung pisang & halba.





Sumber : FB Dr Hana

*******************************************************
Tinta Ummi Azra;
Assalamualaikum semua,
rata-rata semua dah tahu kan... telan la segala macam pil ke.. makan la segala jenis makanan ke.. tapi kalau otak asyik fikir dan mulut asyik ucap.. 
"alaa..kita memang tak ada susu la..."  " ala... susu kita memang sikit la.." "ala.. kita bagi fm kat baby sebab baby tak kenyang la.." ala itu... ala ini.... 
kalau setiap masa kita tanamkan kata2 negatif, nescaya lambat laun melekat la semua tu kat kita...
moga kita semua biasakan diri dengan kata2 positif insyaAllah mudah semuanya... dan dipermudahkan segalanya.. ameen
salam sayang dari Azra dan umminya :)


TIPS PENYUSUAN SUSU IBU : 2

Image
TIPS PENYUSUAN IBU #2: Banyakkan berdoa dan solat dhuha

Doalah sungguh2, "Ya Allah, aku ingin menyusukan anakku keranaMu. Bantulah aku untuk bersabar dan mudahkanlah aku menyusui anakku walaupun sibuk bekerja”.

Usahakan supaya solat dhuha jangan ditinggal. Ingat, rezeki Allah yang bagi 




Sumber : FB Dr Hana 

****************************
Tinta Ummi Azra ;
lumrahlah.. setiap perjalanan ada ranjaunya.. ujian yang datang itu perlu kita hadapi dengan SABAR...
awal2 menyusukan Azra ada juga terdetik dalam hati.. Allah! payahnya nak bf ni.. dengan sakit badannya la... sakit itulah inilah.. tapi selalu cepat2 istighfar.. dan ingat semula niat yang suci tu...
Alhamdulillah.. Allah tak penat2 pun pinjamkan kekuatanNya.. Allahuakbar! 
betapa beruntungnya kita ada Allah yang Maha Penyayang...
salam sayang dari ummi dan Azra :)



TIPS PENYUSUAN SUSU IBU : 1

Image
TIPS PENYUSUAN IBU #1: Persiapkan mental dan luruskan niat.


Niatkan sungguh2 nak berikan susu terbaik untuk anak anda kerana Allah. Beritahu pada diri, “Susu yang Allah jadikan CUKUP untuk anak saya”. Mindsetting sangat memainkan peranan. Selalu sangat patient saya mengeluh "Susu saya tak mencukupi". Lebih2 lagi di hari2 pertama selepas kelahiran. Dan akhirnya mengalah pd susu formula...

Bagi ibu yang menyusu, yakinlah rezeki itu dari Allah. Dan Allah dah tetapkan rezeki susu untuk anak sesuai dgn keperluan pd setiap tahapan umurnya. Tahukah anda bayi yang baru lahir hanya perlukan 5-7ml (satu sudu kecil) sahaja susu pada setiap penyusuan? Dan colostrum (yang anda selalu cakap tak cukup tu) biasanya terhasil hanya sebanyak mana yang bayi perlukan di awal kelahiran.

Jadi berhenti mengeluh dan percayalah susu anda cukup utk anak anda!
Saya selalu dapat complaint daripada para ibu di hari-hari pertama selepas bersalin "Susu saya takde lah doktor" atau &quo…

AZRA : PERMATA AYAH UMMI

Image
Assalamualaikum wbt,

Allah.. lamanya tak post entry
Wallahi... bila dah mula kerja... dengan Azra lagi
rasa tak terkejar
semuanya berkejar-kejaran
nak makan, masak, solat, mandi, semua kena laju-laju

barulah faham macam mana jadi ibu kan kan
tapi.. yang membahagiakan hati
bila..... dia dah pandai senyum.. nak gelak tak bunyi lagi
tapi dah pandai ajak borak

Allah! memang jadi buruanlah si Azra ni
syukur.. Azra dikelilingi dengan insan-insan yang menyayanginya
jadi anak solehah ye sayangku!

ummi sayang Azra ^^





Azra ni manja, tidur nak kat dada ummi..
tapi ummi tak kisah... ummi suka sangat bonding ni
tak tahulah.. ummi enjoy every moment!
nikmat pinjaman Allah terbesar ni

ayah Azra selalu kata, bila tengok ummi bangun malam-malam, bf kan azra, tukar lampin azra
mesti ayah Azra cakap... kesian ummi
ummi letih
tapi mesti ummi balas...
tak apa.. ummi happy  :)
dan lagi ummi happy, sebab ayah Azra ringan tulang
boleh sambung masak, kalau tengah2 masak Azra menagis nak ummi (nak susu lah kan…

KAWAN ALAM MAYA : M2B

Image
Alhamdulillah..

Ahad lepas, misi membantu sahabat berjaya!

syukur.. happy dapat membantu sahabat.. aah.. kenal dalam alam maya je pun... Ayah Azra pelik -_-
ini macam pun ada ke?

aah.. alkisah... bersahabat dengan kawan-kawan yang mommies la kan..
dalam group whatsapp je pun
borak dan bincang gitu-gitu je pun
tapi dah macam kenal lama pula ek ^^

kisahnya, ummi Azra ni kalau tahu ada sale, kalau larat pi la kan
kalau tak memang idak la kan
tapi sebab misi nak mencari stroller dan car seat Azra, so kenalah pi

nak dijadikan cerita, sahabat alam maya, Tina Kecik (memang kecik.. cute sangat!! auw!!)
mohon bantuan membelikan stroller..
apa lagi.. dah memang ummi Azra nak ke sana
ehy not membantu? tak gitu? hari ini hari dia..
esok lusa mungkin hari kita
Allah! tak rugilah menolong orang
untung lagilah banyak hokey!!!


SO.. berjumpalah kami di Putrajaya dalam misi menyampaikan stroller yang dibeli
alkisah, Danish tak berapa sihat.. dan dia sangat cute!
ook! tengoklah maknya pun cute ye ^^

sele…

PETUA : BAYI DEMAM

Image
4 November 2014; 7.30 pagi

Eh? Kenapa pula mata kanan Azra merah sikit
macam bengkak.. berair.. ada tahi mata
sakit matakah?

4 November 2014; 8.00  malam

Azra menangis
melalak!
biasalah ngantuk,, nak tidur memang begini ragamnya
cuma... pelik sikit..
asal dialena, cuba letak atas tilam mesti terbangun semula
nak tidur atas dada ummi je
akhirnya.. 10.30 malam ummi baru dapat makan dan solat isya'
then kebabom! lena ummi tidur.. syukur..

5 November 2014; 2.15 pagi

waktu biasa Azea bangun untuk menyusu
angkat letak kat pangku
Allah!
PANASNYA!!!

nyusukan Azra sambil google..
apa yang terbaik untuk kebahkan demamnya
baru 1st time tahu
lap guna air suam
reason?
kalau guna air sejuk, liang roma tertutup.. so, wap badan yang panas tak dapat/lambat keluar

so.. try and error..
lepas solat subuh cek Azra dah kebah..
syukur...

5 November 2014; 9.00 pagi

pergi jumpa doktor
cek Azra
Allah! doktor tanya2 sikit
tak sampai 1 minit dah keluar

pergh! kalau tahu, baik jumpa PAED dia kat KPMC
ceh!
Astaghfirullah Al Azim.. Istighfarlah…