Posts

Showing posts from April, 2013

MELANGKAH DENGAN PANTAS

Image
....................19 hari lagi   ^_^
serius? macam tak percaya pun ada

Assalamualaikum wbt sayang sekalian, aah la, IM baru perasan lagi 19 hari sungguh ni? 19 hari? hihi
nak dijadikan cerita, next week IM perla menghadiri kursus bukan kursus dalam KL je tau tapi HR hantar IM kursus ke Pulau Pangkor yup... bukan 1 hari.. malah 3 hari gitu
makanya, sebelum keberangkatan, IM perlu siapkan macam-macam HB IM ada lagi 2 belum siap 1 dah siap, tinggal lagi 2 la gitu!
tamak betul! sekali 3, semua nak buat hebat sangat la kunun
(^_^)
kawan IM yang kat penang dah bagi reminder dia kata masa dalam Whatsup;

"Cb u senaraikan kat i ape u nk bt... nnti i ligan u.."

waduh! gitu la... nasib badan ok la kan, kawan IM memang semua garang-garang (opsss.... sila sedar diri, anda pun!) itu memang cara kami ekspresi kasih sayang kan my dear darlings; Husna dan Has
(^_^)
siap bagitahu angan-angan;
"Boleh x nanti time ummi (IM) kawen kite snap pic berjemaah sbb semua ada pasangan then nnt bley jdkn profile pic utk group ni…

DOA DAN CITA-CITA

Image
Assalamualaikum wbt,
Hujan lebat lagi la petang ini ye... di kesempatan ini nak berdoa banyak-banyak la kan moga-moga makbul la doa-doa IM dan anda semua insyaAllah biizinillah
iye.. hidup kena sentiasa positif bila kita positif, semua aura positif pun makin dekat dengan kita InsyaAllah
Oh ye...  tahap kejelesan IM makin melampau jeles kenapa? pada siapa?
hihi... seriusnya, IM sangat jeles pada;
IBU dan wanita-wanita surirumah yang berjaya berjaya bukan duduk senang lenang goyang kaki di rumah tapi income masuk dengan skill masing-masing
ye la, dapat lihat anak-anak membesar depan mata tarbiyah dan asuh mereka dalam masa yang sama ada kerja yang dikerjakan
benar.. memang penat dan non-stop sebenarnya sebab IM memerhatikan ibu IM kita nak ke tempat kerja, dia dah dalam 'office' dia kita balik, dia ada kat 'office' dia kita nak tidur pun dia still boleh stay dekat 'office' dia
wah!!! hebat kan.. berkat betul wanita-wanita surirumah yang kerjayanya bertapak di rumah ni bagi IM, ni mujahadah…

JODOH

Assalamualaikum wbt, sayang-sayang sekalian
^_^
bunyi semacam je kan IM ni hihi bahagia???  WAJARLAH Allah bagi terlalu banyak nikmat mestilah kita nikmati dan hargai InsyaAllah
oh ye, semalam...  masa leka menguli kuih buih melaka yang tak berapa nak sedap  sebab stok tepung pulut dah habis  (ahahha... alasan, ye la, terlebih letak pati pandan segar, nak cover balik tambahlah tepung gandum, sebab tepung pulut habis)
ok,. kembali kepada topik IM oi.. suka sangat melencong jauh-jauh
ok, dalam proses penyediaan juadah sarapan Ahad semalam IM sempat tonton Muqaddimah di TV9 pesanan Ustazah Asni paaaaaaaling terkesan nak post entry semalam x sempat
so.... hari ini IM kongsikan bersama ye moga-moga bermanfaat
Ustazah Asni bagi tips sikit so, IM sekadar berkongsi pemahaman dan intipati yang IM sempat 'tangkap' insyaAllah


TIPS DEKATKAN JODOH (ADAM DAN HAWA)

Yang masih dalam pencarian jodoh yang terbaik dalam hidup dunia dan akhirat.. insyaAllah, amalkan amalan ini setiap hari selepas solat Fajar (Subuh);
1) S…

KARYA IM : UJIAN vs NIKMAT

1 ujian yang Allah beri Berjuta nikmat yang Dia limpahkan kepada hambaNya
Allahu Akbar apa lagi yang kita perlu kesalkan?
Allah Maha Tahu Allah Maha Memberi Allah Maha Penyayang
Allahu Robbi Ya Kareem
^_^

HAMPIR KE SANA... INSYAALLAH :)

Image
Bismillah... Kalam teragung dan pujian yang selayaknya untuk Dia




Allahurabbi Ya KareemKami bermohon dengan sesungguhnya, dengan rendah hati kami
permudahkan segala urusan kami sekaliannyaberikan kami kelapangan hati dan mindasabar dalam segala mehnah yang Kau kirimkantabah dalam jalan redhaMu
titipkan kami mawaddah wa rahmahmoga keberkatanMu sentiasa mengiringi perjalanan kami selalutuntun kami menuju jalan abadiMu
ameen  ^_^



Tinta IM : Debaran kian terasa, ye ke? Biasa je... hihi  :)

PENANTIAN

Saya ada satu penyakit penyakit yang tak boleh sembuh penyakit yang tak nak hilangkan diri penyakit....

GERAM!!!!!!!!!!!
eeeiii.. saya tak suka dan tak boleh terima bila tengah-tengah sms, wassup, email conversation tak habis lagi tergantung tiba-tiba senyap dan-dan diam je

ARGH!!!!!!!

Tak suka la... saya selalu pastikan bila sedang dalam perbincangan atau seangkatan dengannya, jika saya perlu adios.. saya akan beritahu;
"oh, sorry, got to go" "eh.. saya ada hal la, nanti kita sambung lagi ye, InsyaAllah". "oh awak.. nanti saya contact awak ye".

jadilah manusia berbudi bahasa oh please!

Tinta IM : IM ni tengah pusing kepala ni, baru balik dari Raub.. hihi... sorry semua.. mengomel je IM ni... Assalamualaikum wbt semua  ^_^

Shawl dan Saya

Image
I'm wishing upon the sky, star above there awatlah.. dah takde keje?
Hang tu Muslim, semua serah pada Allah la hihi ^_^
saja merepek!
Assalamualaikum wbt, hi semua teman-teman IM oh! IM tak tahu la makin teruk la IM ni mata ni otak ni
teruk kenapa ek?
teruk la... pergi je kedai kain Jakel ke, Nagoya ke, dah tak nampak benda lain dah nampak kain-kain ni menari-nari je Allahu Allah parah kan  ???!!
oh ye, kain Silk ni.. kain Satin la kan kan IM nak buat shawl labuh lagi memang sah! mabuk shawl..
ok la semua hati berbunga-bunga ni tengok kain-kain ni nak potong buat shawl dah ni wallahu'alam..
Tinta IM : Jazakamullah.. sudi baca bebelan IM.... hihi  ^_^

HATI BERBUNGA

Image
Assalamualaikum wbt, dear my deary.. ^_^
wah.. lama dah IM tak update blog really? no la.. lama tak post entry malam-malam tapi malam ni rasa macam happy!
yes! happy.. walaupun jari jemari sakit-sakit dan badan lenguh-lenguh mengerjakan mende ni
wallahi.. memang la rasa kepuasannya ye la, I'm not a PRO tapi IM dah cuba sebaiknya untuk menyelesaikan misi ini yup.. misi mengada-ngada la sangat!
jom ngintai apa la budak IM ni buat di kala malam yang damai ni IM share sikit sebelum IM nak berehat menuju alam kematian yang sementara InsyaAllah Biiznillah.. kalau Dia dah panggil roh kita nanti maka mati yang selamanyalah sebelum menuju alam seterusnya dihimpunkan di Padang Mahsyar
oh.. sedikit beremosi alaaa... IM memang selalu emo! ratu emo   ^_^
layan..................







Tinta IM : Betullah orang kata, usaha lif kejayaan.. gitu! Ma'annajah buat diriku. Dan buat Encik M.A.H, moga Allah melindungi anda sebaik-baiknya.. InsyaAllah.. Allah kan selalu ada!  gitu

AYU... KONON

Image
Assalamualaikum wbt semua... wah!!!  IM tak puas lagi ingat moment indah masa walimah sahabat IM  di Pulau Mutiara...
IM ingatkan, bila dah pakai baju ayu-ayu bolehlah berdrama ala-ala ayu gitu ahahaha
memang tak boleh!
dah tu, IM ni memang bukan kategori wanita melayu terakhir okaih so, be yourself please!
ditambah lagi dengan DSLR di tangan, haruslah beraksi sebab ada target kan? why not? rugilah kan kalau tak dapat capture moment terindah






ANAK

Image
Assalamualaikum wbt, sekalian sahabat  ^_^
ada apa dengan header bergambar buku-buku ini ye? hihihi
Sebenarnya, semalam ada kakak di pejabat IM datang ke tempat IM ingatkan perlukan bantuan apa rupanya dia datang bawa buku dan beri pada IM
IM tahu, buku ini sangat bermanfaat dia kata, "nah awak".
terdiam saya   ^_^
sempat juga dia coretkan dalam buku ini

"Kepada Isma adikku sayang. Selamat membaca & beramal"
Love - Azah -
Ni baru seorang, IM dah terasa-rasa sebak nanti bila tiba masanya, kita berpisah dan ramai lagi yang tahu tak tahu la macam mana emosi IM saat itu
Apa yang IM tahu... IM akan

SEDIH SANGAT SANGAT
(T_T)
Sahabat sekalian boleh buka pautan Cr. Hj Hushim Hj Salleh DI SINI

Tinta IM : Oh ye, IM dapat buku Anakku Sayang... so syweet! Kak Azah inni uhibbuki fillah abadan abada.. InsyaAllah...

Walimah BFF - Pulau Mutiara

Image
Assalamualaikum wbt semua  ^_^
Alhamdulillah IM dah selamat sampai ke Kay Ell pukul 10.30 malam tadi wah!!!!! penat sungguh berjalan non stop!
demi yang tersayang relalah daku korbankan segalanya gitu!
ok tak outfit IM sebenarnya sekarang IM tengah menggila dengan jubah dress ala-ala Cinderella gitu perasan ayu la tu ^_^
oh ya! dress itu hasil sentuhan bonda tersayang dan shawl pula..... IM yang potong sendiri mengikut citarasa IM inspirasi halfmoon tapi besar dan panjang serius tak tipu
kalau tengok in the real world memang sebesar tudung labuh zaman sekolah menengah dulu gitu!
tapi tu la, nak bergaya punya pasal layan.....
Alhamdulillah settle dah walimah bff IM, Hasliza bff masa belajar di UIA
oh ye, bff IM di UIA ada 2 orang, Husna dan Hasliza Husna walimahnya Disember tahun lepas dan Hasliza pada 5 April yang lalu macam la dah lama iye
so, jom terjah IM kongsi sedikit ye
layan!!!!










Tinta IM : oh ye, kawan IM ni campur Anak Mami dan Mamak  ^_^ syomel kan

BILA MAUT MENYAPA

Assalamualaikum wbt semuanya....
IM baru sempat selak akhbar hari ini mula-mula nampak tajuk berita berkaitan Kak Fauziah yang meninggal semalam baru Blog Walking dan jumpa kisah yang mengkhabarkan Kak Fauziah yang koma 2 tahun meninggal dunia semalam
T_T sayu, sebak.. semua ada..
kemudian IM teruskan lagi selak akhbar Ya Allah!!! kali ini IM x boleh elak
terus menangis IM kat meja ni nasib la duduk kat tempat yang sangat strategik T_T
kesedihan dan kesayuan yang tak dapat dibendung lagi kisah...
13 anak yatim maut terbakar
Allahu Allah! ok.. walaupun bukan di Malaysia ia mengorbankan 13 orang anak yatim beragama Islam di Myanmar Allahuakbar!
melihat gambar jemaah yang turut serta dalam solat jenazah pun dah cukup membawa emosi IM melarut sama
kalau IM di tempat mereka lagilah, solat macam mana la nampak gayanya sedih sangat! sangat!!!!!!!!


Allahumma.. Kau berikanlah damai dan redha pada jiwa-jiwa sanak saudara mereka yang telah pergi meninggalkan dunia ini InsyaAllah tenanglah mereka di sana InsyaAllah mereka …

BAITUL MUSLIM

Image
Assalamualaikum wbt, moga semua sihat luar biasa ye! hihi.. semangat sungguh IM
haruslah  ^_^
InsyaAllah, hari ini IM nak kongsi ilmu ini pula ha.. siapa kata rugi berblog walking? Alhamdulillah.. dari blog walking, IM selalu jumpa ilmu-ilmu Allah sungguh... so... say YES to blog walking okaih my dear
IM kongsi daripada perkongsian cik butang :)

♥ Pesanan Buat Suami ♥ -Oleh Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah-
1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand jimak sekiranya is…

MAKAN ANGIN

Image
Wah!!!! bestnyer, ada tak yang nak pergi jalan-jalan makan angin dengan IM ada tak? ada tak?
hihi...
nak sangat-sangat pergi Langkawi lagi nak pergi Kota Kinabalu, nak pergi Kundasang lagi lagi dan lagi ^_^
nak pergi obersi xtau nak p mana nak p umrah dulu yang pasti!
euw! angan-angan berapi! kebabom!
oklah... tunggu borang tak habis loading lagi cepat la... semangat nak isi borang ni borang apa? borang yang itulah.. ala.. yang itu....
INILAH